Bossenstrategie helpt bij particuliere bosaanleg

Mevrouw Schutman kijkt sinds 17 maart uit op haar eigen bos. Samen met haar buurman liet ze op een kavel tussen hen in 8000 inheemse bomen en struiken planten. Ze ontvingen daarvoor compensatie en een tegemoetkoming van de provincie die daarmee invulling geeft aan de ambitie om 10% meer bos te realiseren. Eelerwoude stelde het beplantingsplan op, schreef de vergunning- en subsidieaanvraag en voerde de directie bij de aanleg van het bos.

De provincie Overijssel wil tot 2030 3.900 ha meer bos in de provincie. Het is een van de doelstellingen in de provinciale Bossenstrategie. Bossen en bomen spelen namelijk een belangrijke rol in de opslag van CO2, ze verhogen de biodiversiteit en ze verbeteren de kwaliteit van de leefomgeving. Ze versterken bovendien het Overijsselse landschapsbeeld.

De doelstelling komt in de praktijk neer op de aanplant van zo’n 15 miljoen bomen. Een ambitieuze opgave die de provincie onder andere wil realiseren door grondeigenaren die een bos willen aanleggen financieel te ondersteunen. Naast een compensatie voor de waardedaling van hun grond, komen ze ook in aanmerking voor een tegemoetkoming in de aanplantkosten.

De jonge boomjes worden door firma Noest in de grond gezet | Foto: Provincie Overijssel

Schutman en haar buurman zijn grondeigenaren die van die regeling gebruik maken. Op een stuk grond van 1,8 ha pal naast haar boerderij is afgelopen week een zeer divers bos met inheemse bomen aangeplant. Mevrouw Schutman bepaalde de soortensamenstelling. Eelerwoude hielp met het ontwerp, de vergunningaanvraag en het contracteren van de aannemer.

Van agrarische bestemming naar bos

“De aanleg van dit bos is de eerste in een reeks,” zegt Bas ten Dam, rentmeester bij Eelerwoude. “We zijn als Eelerwoude in gesprek met verschillende grondeigenaren die met de tegemoetkoming van de provincie een deel van hun grond willen omvormen naar bos.”

Een stap waar veel grondeigenaren tegen opzien is de vergunningaanvraag. De grond heeft nu vaak nog een agrarische bestemming. Voor de aanplant van bos is in die gevallen een wijziging van het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) door de gemeente nodig. Eelerwoude regelt de aanvraag voor meerdere grondeigenaren tegelijk. Makkelijk voor de gemeente én voor de grondeigenaren.

“Boeren en andere grondeigenaren willen steeds vaker een stuk grond omvormen tot bos. Een mooie ontwikkeling, want meer ruimte voor natuur zorgt voor meer biodiversiteit en robuuste, veerkrachtige natuur. Door het te combineren met regelingen als de Natuurschoonwet en de Bossenstrategie maken we het ook nog eens financieel interessant voor de eigenaar. Wij helpen agrariërs en grondeigenaren daarbij,” zegt Bas

Inheemse soorten

Schutman en haar buur zijn een van de eersten. Na het voorbereidende traject van ontwerp en vergunningaanvraag door Eelerwoude zijn er op 17 maart meer dan 30 inheemse soorten aangeplant. 8000 bomen en struiken in totaal. We selecteerden samen met grondeigenaar Schutman bomen die van nature in het Overijsselse landschap voorkomen en die tevens gedijen op oude, voedingsrijke landbouwgrond.

Schutman: “We hebben bewust gekozen voor bloeiende en vruchtdragende soorten als zoete kers, sleedoorn en hazelaar. Het is een diverse samenstelling waar veel insecten, vogels en andere dieren op af komen.”

Bos voor de toekomst

“Het had best wat voeten in de aarde, maar het heeft me nu al heel veel gebracht. Als je van de natuur houdt, is het prachtig om zo’n bos te zien groeien. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de toekomst,” zegt Schutman.

Een deel van je grond omvormen naar bos kan aantrekkelijk zijn.

Meer weten over het omvormen van landbouwgrond naar bos?

Bas ten Dam

Bas ten Dam

rentmeester

Kennis & kunde

Gerelateerde projecten