Werkveld energie

Een groot deel van onze energie is inmiddels afkomstig van duurzame bronnen. Dat was vroeger ook al zo: historische windmolens kenmerken ons land. Tegenwoordig worden ook zonneparken steeds meer onderdeel van ons landschap. Zonneparken dragen niet alleen bij aan de transitie naar duurzame energie maar kunnen ook een positieve bijdrage leveren aan lokale ecosystemen door ruimte te bieden aan dieren, planten en natuurinclusieve landbouw.

Natuurinclusieve energietransitie

Bij Eelerwoude zien we duurzame energie als een kans om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, de luchtkwaliteit te verbeteren en tegelijkertijd de natuur te versterken. Bij het ontwikkelen, inrichten en beheren van zonnevelden kiezen we voor een natuurinclusieve benadering die een hoge biodiversiteit en goede bodemkwaliteit borgen en bevorderen. Waar mogelijk combineren we natuurinclusieve energieopwekking met klimaatadaptieve oplossingen om ter plaatse wateroverlast, droogte en hittestress te beperken.

Hoe maken we samen de energietransitie natuurinclusief? Ga met ons in gesprek.

kennis & kunde

Nieuwe energie, nieuwe opgaven

De transitie naar duurzame en hernieuwbare energie gaat hard. Die ontwikkeling leidt tot nieuwe ruimtelijke, ecologische en landschappelijke vraagstukken. Wat zegt de Omgevingswet over batterijopslagsystemen? Hoe houden we de bodem onder een zonnepark gezond? Vragen waar onze planologen, ontwerpers en ecologen houden zich dagelijks in vastbijten. Met welke vragen kunnen we jou helpen?

Onderzoek natuurinclusieve zonnevelden

Zonneparken mogen niet nadelig zijn voor biodiversiteit en bodemkwaliteit. Onderzoek door o.a. Eelerwoude toont de natuurwinst die gerealiseerd kan worden door een bepaalde opstelling van de panelen.

Zonnesystemen in de melkveehouderij

Eelerwoude en partners onderzoeken opwek zonne-energie in combinatie met landbouwactiviteiten.

Versterking natuur in zonneparken

Een belichtingstoets toont de mogelijkheden voor verbetering of behoud van de bodemkwaliteit.

Zonnepanelen en de Natuurschoonwet

Wat zegt de wet over het opwekken van duurzame energie op een NSW-landgoed?

Zonneveld op je grond. Doen of niet?

Adviseur Mark Elshof vertelt je over de do’s and don’ts.

projecten

Een nieuw energielandschap

Zonne-energie en de opslag en distributie ervan worden steeds zichtbaarder in het landschap. Onze ontwerpers, ecologen en planologen bevorderen de energietransitie door bij de ontwikkeling van deze nieuwe energievormen de lokale biodiverstiteit te versterken en de landschappelijke waarden te behouden.

producten

Waar kunnen wij je mee helpen?

Bij Eelerwoude werken we aan een vlotte en natuurinclusieve energietransitie. Onderstaande producten helpen je snel op weg bij jouw energieproject.

Mark Elshof

Mark Elshof

adviseur ruimtelijke ontwikkeling

Meer weten?

“De energietransitie is bij uitstek een gedeelde opgave. Waar kunnen wij elkaar versterken? Laat het ons weten en neem contact met ons op.”