Kennis & kunde
Kennis en kunde die we graag delen
Op deze pagina delen we de kennis en kunde die we in huis hebben. Ook de ervaring die we opdoen bij onze projecten delen we graag. Daarnaast geven we toelichtingen op regelingen en subsidies en onze kijk op onderwerpen en thema’s waaraan we werken. Zo kunnen we onze inspanningen bundelen en samen bouwen aan een natuurinclusieve leefomgeving.
Kies een onderwerp of bekijk het hele overzicht met onderwerpen op deze pagina.
Kennis & kunde
Subsidie voor herbestemming van monumenten en gebouwen met cultuurhistorische waarde
Wil je een monument of een ander gebouw met cultuurhistorische waarde een nieuwe functie geven en loop je tegen hoge kosten aan? Eelerwoude ondersteunt bij de subsidie-aanvraag.
Soortbescherming in de Omgevingswet: Flora- en fauna-activiteiten
Wil je iets ondernemen in de fysieke leefomgeving – een woning isoleren, een outdoor festival organiseren – dan moet je in Nederland rekening houden met de aanwezigheid van beschermde soorten. Waar je op moet letten en wat wel en niet mag is sinds 1 januari 2024 vastgelegd in de Omgevingswet.
Woningisolatie en vleermuizen: een soortmanagementplan biedt uitkomst
Duurzaamheid en de bescherming van bepaalde soorten staan soms op gespannen voet. Gemeenten moedigen woningisolatie aan, maar de Omgevingswet verplicht huiseigenaren om vooraf ecologisch onderzoek te laten doen naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld vleermuizen. Een gebiedsbreed soortenmanagementplan (SMP) kan dan een oplossing zijn.
De rol van landschapsontwerpers bij energieprojecten
Ontdek hoe onze ontwerpers ontwikkelaars ondersteunen bij het laten aansluiten van projecten op zowel het landschap als de wensen van de omgeving.
Natuurkwaliteit en de rol van heggen
Tijdens een kennisbijeenkomst met collega’s gingen we aan de slag met de natuurkwaliteit en de rol die heggen daarbij vervullen. Lees hier tot welke inzichten we kwamen.
Excursie: Boerderij van de Toekomst
Bij de Boerderij van de Toekomst in Lelystad wordt geëxperimenteerd met toepassingen en kennis uit de biologische én gangbare landbouw. Daarom ging een groep collega’s samen met relaties een kijkje nemen. Lees tot welke inzichten we kwamen.
Een goedgekeurde Lbv: hoe verder?
Wil je gebruik maken van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of is jouw aanvraag voor de regeling inmiddels goedgekeurd? Denk dan aan de wijziging van het omgevingsplan. Wij kunnen je daarbij helpen.
Expertise in waterkwaliteit
De zorg voor een goede waterkwaliteit is bij Eelerwoude een aandachtspunt in onze projecten. Schakel onze expertise in op het gebied van waterkwaliteit.
Wonen in de natuur
Woonwijk Kerckebosch is hét voorbeeld van een natuurinclusieve woonwijk. Eelerwoude ging er op excursie met collega’s en opdrachtgevers. Lees het verslag.
Landschapsontwerp door Eelerwoude
Bij Eelerwoude geloven we in de kracht van doordacht landschapsontwerp om de natuur te versterken, de leefbaarheid te verbeteren en duurzame ontwikkeling te bevorderen.
Juridische ondersteuning en advies bij natuurinclusieve ontwikkelingen
Bij combineren van functies met natuur komt steeds wetgeving kijken. Eelerwoude biedt juridische ondersteuning en advies bij natuurinclusieve ontwikkelingen.
Biodiversiteit loont voor ondernemers en werknemers
De SER heeft de handreiking ‘Biodiversiteit loont’ opgesteld die ondernemers en werknemers praktische mogelijkheden biedt. Download de handreiking.
Onderzoek naar zonnesystemen in de melkveehouderij
Het combineren van landbouw en stroomproductie zou een oplossing kunnen bieden voor de uitdagingen waar de samenleving voor staat als het gaat om klimaatverandering. Solar Milk doet hier onderzoek naar.
Kwaliteitsbudget voor ecologie en landschapskwaliteit bij wind- en zonneparken
Er komt 25 miljoen euro kwaliteitsbudget beschikbaar, waarmee de kwetsbare natuur en biodiversiteit beschermd worden bij de realisatie van hernieuwbare energieprojecten.
Hoe kunnen landbouw en natuur samengaan?
Procesmanager Tallien Fokkema deelt haar praktijkervaring in het proces richting natuurinclusieve landbouw in de Veluwezoom-IJssel.
De rol van de natuur bij de ontwikkeling van wind- en zonneparken
De vraag naar versterking van natuurwaarden bij de ontwikkeling van wind- en zonneparken neemt toe. Wij geloven dat elke ontwikkeling kan streven naar 100% natuurinclusiviteit.
Een integrale aanpak voor een groene, gezonde en productieve werkomgeving
Bedrijventerreinen bieden veel kansen voor verduurzaming en verbetering van de leefbaarheid. Door deze multidisciplinair aan te pakken kunnen we maatregelen nemen die meerdere opgaven dienen.
Zonnepanelen en windmolens op NSW-landgoederen
Hoe wordt er binnen de uitvoering van de Natuurschoonwet 1928 (NSW) omgegaan met de plaatsing van zonnepanelen en windmolens op NSW-gerangschikte landgoederen?
Natuurinclusieve kansenkaart voor elk project
Tijdens een inspirerende kennisavond bespraken we de natuurinclusieve kansenkaart. We ontdekten dat deze op diverse momenten bij een project ingezet kan worden.
Talkshow ‘Plan E: Natuurinclusief verbindt’
Op donderdag 1 juni namen we onze talkshow van 2023 op. Daarin ging het over de dialoog over natuurinclusieve ambities. Kijk de hele talkshow of onderdelen hier online.
Natuurinclusieve ambities en de omgeving
Op 1 juni 2023 namen we onze talkshow ‘Plan E: Natuurinclusief verbindt’ op. Het eerste tafelgesprek was met Henk Scheven, eigenaar directeur van Eelerwoude en Manja Neits, omgevingspsycholoog.
Natuurinclusieve recreatie Het Twiske
Recreatie Noord-Holland heeft vijf recreatiegebieden in Noord-Holland, waar ze natuurinclusief ondernemen. Hoe gaan ze daarover in gesprek met de ondernemers in het gebied?
Toepassen van natuurinclusiviteit
Recreatie Noord-Holland heeft gekozen voor natuurinclusiviteit in hun recreatiegebieden. Manager realisatie Henny Scholten vertelt hoe dat in de praktijk gaat.
Ekoboerderij Arink
Hoe kun je met minder vee toch een goede boterham verdienen? John Arink vertelt hoe hij dat op zijn ecologische boerderij doet.
De landbouwtransitie
Egbert Jaap Mooiweer van Stg. Twickel en Tallien Fokkema van Eelerwoude vertellen wat er volgens hen nodig is om boeren te bewegen richting meer natuurinclusief boeren.
Meer mogelijkheden door in gesprek te gaan
Door met belanghebbenden in gesprek te gaan, blijkt er in de praktijk vaak meer mogelijk dan je in de eerste instantie dacht. Kijk hoe dat was bij dit project op Schiermonnikoog.
De interactie bij natuurinclusief ontwikkelen
De Wageningen Universiteit wil een natuurinclusieve campus. Ecosysteem innovatie manager, Caroline Bijker zoekt interactie met de omgeving om samen een fijne leefomgeving te creëren.
Betrek de omgeving bij ruimtelijke plannen
Uitvaartcentrum Startman wilde bouwen in een nieuwe omgeving. Het gesprek met de buurt vormde daarbij de sleutel tot succes.
In gesprek gaan en de verbinding zoeken
Manja Neits somt op wat daarbij belangrijk is. Henk Scheven legt uit hoe de Eelerwoude pay-off daarbij inspireert.
Natuurinclusieve landbouw Zenderense Es
De Zenderense Es houdt bij het boeren rekening met het hele ecosysteem. Dit kan leiden tot een betere bodemkwaliteit, een hogere weerbaarheid tegen klimaatverandering en een beter dierenwelzijn.
Pachtprijzen 2023: stijging in alle regio’s
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de maximale pachtnormen voor 2023 vastgesteld. Deze zijn op 1 juli in werking getreden. Opvallend is: de pachtprijzen in alle gebieden stijgen fors. Wat betekent dit voor verpachters van reguliere pachtgronden?
Toekomstproof landgoedbeheer
Toekomstproof landgoedbeheer: rendement voor nu en voor de toekomstVan het opstellen van een energievisie voor je gronden en gebouwen tot het maken van afspraken met je pachters om de inkomsten op peil te houden: thema’s als de energietransitie en de verduurzaming van...
Stoppende boeren moeten eerst hun wensen formuleren
Eelerwoude: Stoppende boeren moeten eerst hun wensen formuleren en pas daarna naar het geld kijken“Een agrariër die overweegt te stoppen, adviseren wij eigenlijk eerst heel goed bij zichzelf te rade gaan hoe hij zijn toekomst ziet. Dat hoeft niet persé te leiden tot...
Cultuurhistorische waarden in beeld
Ga je erfgoed herontwikkelen? Een cultuurhistorisch onderzoek geeft inzicht in de cultuurhistorische waarde van het object.
De Omgevingswet; een integrale benadering van de fysieke leefomgeving
De wet bundelt bestaande wet- en regelgeving en is een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving.
De Omgevingswet komt eraan
Zoals het er nu naar uitziet, treedt op 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen op een rij gezet.
Natuurinclusieve inrichting van woonwijken
In onze jaarlijkse talkshow van 2022 ging één van de gesprekken over natuurinclusief inrichten van woonwijken. Bekijk de video en ontdek de mogelijkheden.
Herontwikkeling agrarische erven
Steeds meer voormalig agrarische bebouwing komt leeg te staan. Met verschillende regelingen werden de afgelopen jaren veel oude agrarische erven getransformeerd.
Omschakeling naar duurzame landbouw
De landbouw in Nederland is in transitie: meer en meer wordt het belang gezien van een zorgvuldige, gevarieerde en kleinschalige voedselproductie.
De strijd tegen de verdroging
Nederland verdroogt. En daar moeten we iets aan doen. Eén nat seizoen lost niet alle problemen op.
Onze European Tree Technician
Boomtechnisch advies nodig? Onze European Tree Technician (ETT-er) is allround inzetbaar bij vraagstukken omtrent bomen.
Haal profijt uit de Bossenstrategie
Landbouwgrond omvormen tot bos kan met subsidie. Wij ondersteunen bij de aanvraag.
Natuurinclusief baggeren
Van te voren meerwaarde toevoegen aan de omgeving. Hoe?
Rentmeesterij en duurzaamheid
‘Op weg naar 100% natuurinclusief’. Wat houdt dat in voor de rentmeesterij?
Onze rentmeesters spreken zich uit.
Sloten verondiepen tegen verdroging
Het neerslagtekort loopt op. Veel boeren zien de oogsten mislukken of kleiner uitvallen dan normaal en natuurgebieden verdrogen.
Onderzoek natuurinclusieve zonnevelden
Ontwikkelaars hebben te maken met de gedragscode Zon op Land van Holland Solar. Er wordt o.a. onderzoek gedaan naar bodem, insecten, zoogdieren, opstellingen en soorten panelen op zonnevelden door het hele land.
Zonnepark als investering
Je wordt benaderd door zonontwikkelaars. Is een zonnepark een goede investering in je grond?
Talkshow ‘Plan E: Op weg naar 100% natuurinclusief’
Op dinsdag 31 mei 2022 presenteerden wij onze online talkshow. Onderwerpen als natuurinclusieve leefomgeving, bosstrategie, natuurinclusief bouwen, biodiversiteit en energietransitie kwamen aan de orde.
Talkshow “Plan E: natuurinclusief denken kun je gelijk doen”
Kijk en luister naar onze online talkshow van april 2021, met onderwerpen als natuurinclusieve leefomgeving, duurzame landbouw, biodiversiteit, klimaatadaptatie en energietransitie.
Soortmanagementplan (SMP)
Bij Eelerwoude zijn we ervan overtuigd dat ruimtelijke ontwikkeling en bescherming van soorten goed kan samengaan.
Rood voor Groen regeling
Deze regeling is om leegstaande agrarische bebouwing te voorkomen en het bieden van mogelijkheden voor andere verdienmodellen in deze panden.
Natuur- en bosbeheer
Als eigenaar of beheerder van een bosgebied heb je te maken met ‘grote vraagstukken’. Welke?
Landschaps Ecologische Systeem Analyse (LESA)
Een LESA is een manier om meer inzicht te krijgen in het functioneren van de natuur op een bepaalde locatie,
Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO)
Heb je plannen voor een ontwikkeling in het buitengebied van Overijssel? Meestal geldt dan de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO).
Klimaatbestendig en biodiversbeheer van landgoed
Met de veranderingen van vandaag de dag op het gebied van klimaat en biodiversiteit is het volgens Hanhart zaak om landgoederen meer weerbaar te maken.
Gedragscode voor gemeenten
De natuur is prachtig om in te recreëren en biedt daarnaast nog een heleboel voordelen. Van waterbeheer en het klimaatbestendig maken van steden tot het verminderen van stress en ziekte.
EHS, Natuurnetwerk
De Ecologische Hoofdstructuur (EHS, oftewel Natuurnetwerk) zorgt ervoor dat dieren en planten zich kunnen verspreiden door Nederland. Onze adviseurs onderzoeken of een initiatief hier een negatief effect op heeft.
Ecohydroloog Karel Hanhart
Verdroogde, verzuurde en vermeste bodems in natuurgebieden door een lage grondwaterstand en intensief bemeste landbouwgronden waar geen bodemleven meer in zit
Expertise natuur en gezonde leefomgeving
Door de coronapandemie zijn we ons gaan beseffen hoe belangrijk onze gezondheid is. We ontdekken steeds meer dat groen en natuur bijdragen aan een goede gezondheid.
EcoCertified Solar Parks
Eelerwoude heeft een belangrijke rol in EcoCertified Solar Parks, een landelijk onderzoek naar certificering van zonnevelden, mede gefinancierd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De impact van de wijzigingen op de Natuurschoonwet
Per 1 januari 2021 is de Natuurschoonwet (NSW) 1928 op enkele onderdelen gewijzigd. In het afgelopen jaar hebben we ervaren wat hier de impact van is.
Rood voor rood
Wil je oude schuren slopen op een erf in Overijssel? De Rood voor Rood regeling kan het geld hiervoor opleveren, wij helpen daarbij.
Eelerwoude’s kijk op…
De rol van landschapsontwerpers bij energieprojecten
Ontdek hoe onze ontwerpers ontwikkelaars ondersteunen bij het laten aansluiten van projecten op zowel het landschap als de wensen van de omgeving.
Natuurkwaliteit en de rol van heggen
Tijdens een kennisbijeenkomst met collega’s gingen we aan de slag met de natuurkwaliteit en de rol die heggen daarbij vervullen. Lees hier tot welke inzichten we kwamen.
De rol van de natuur bij de ontwikkeling van wind- en zonneparken
De vraag naar versterking van natuurwaarden bij de ontwikkeling van wind- en zonneparken neemt toe. Wij geloven dat elke ontwikkeling kan streven naar 100% natuurinclusiviteit.
Een integrale aanpak voor een groene, gezonde en productieve werkomgeving
Bedrijventerreinen bieden veel kansen voor verduurzaming en verbetering van de leefbaarheid. Door deze multidisciplinair aan te pakken kunnen we maatregelen nemen die meerdere opgaven dienen.
Talkshow ‘Plan E: Natuurinclusief verbindt’
Op donderdag 1 juni namen we onze talkshow van 2023 op. Daarin ging het over de dialoog over natuurinclusieve ambities. Kijk de hele talkshow of onderdelen hier online.
Stoppende boeren moeten eerst hun wensen formuleren
Eelerwoude: Stoppende boeren moeten eerst hun wensen formuleren en pas daarna naar het geld kijken“Een agrariër die overweegt te stoppen, adviseren wij eigenlijk eerst heel goed bij zichzelf te rade gaan hoe hij zijn toekomst ziet. Dat hoeft niet persé te leiden tot...
Omschakeling naar duurzame landbouw
De landbouw in Nederland is in transitie: meer en meer wordt het belang gezien van een zorgvuldige, gevarieerde en kleinschalige voedselproductie.
De strijd tegen de verdroging
Nederland verdroogt. En daar moeten we iets aan doen. Eén nat seizoen lost niet alle problemen op.
Natuurinclusief baggeren
Van te voren meerwaarde toevoegen aan de omgeving. Hoe?
Rentmeesterij en duurzaamheid
‘Op weg naar 100% natuurinclusief’. Wat houdt dat in voor de rentmeesterij?
Onze rentmeesters spreken zich uit.
Onderzoek natuurinclusieve zonnevelden
Ontwikkelaars hebben te maken met de gedragscode Zon op Land van Holland Solar. Er wordt o.a. onderzoek gedaan naar bodem, insecten, zoogdieren, opstellingen en soorten panelen op zonnevelden door het hele land.
Zonnepark als investering
Je wordt benaderd door zonontwikkelaars. Is een zonnepark een goede investering in je grond?
Talkshow ‘Plan E: Op weg naar 100% natuurinclusief’
Op dinsdag 31 mei 2022 presenteerden wij onze online talkshow. Onderwerpen als natuurinclusieve leefomgeving, bosstrategie, natuurinclusief bouwen, biodiversiteit en energietransitie kwamen aan de orde.
Talkshow “Plan E: natuurinclusief denken kun je gelijk doen”
Kijk en luister naar onze online talkshow van april 2021, met onderwerpen als natuurinclusieve leefomgeving, duurzame landbouw, biodiversiteit, klimaatadaptatie en energietransitie.
Natuur- en bosbeheer
Als eigenaar of beheerder van een bosgebied heb je te maken met ‘grote vraagstukken’. Welke?
Landschaps Ecologische Systeem Analyse (LESA)
Een LESA is een manier om meer inzicht te krijgen in het functioneren van de natuur op een bepaalde locatie,
Klimaatbestendig en biodiversbeheer van landgoed
Met de veranderingen van vandaag de dag op het gebied van klimaat en biodiversiteit is het volgens Hanhart zaak om landgoederen meer weerbaar te maken.
Ecohydroloog Karel Hanhart
Verdroogde, verzuurde en vermeste bodems in natuurgebieden door een lage grondwaterstand en intensief bemeste landbouwgronden waar geen bodemleven meer in zit
Expertise natuur en gezonde leefomgeving
Door de coronapandemie zijn we ons gaan beseffen hoe belangrijk onze gezondheid is. We ontdekken steeds meer dat groen en natuur bijdragen aan een goede gezondheid.
EcoCertified Solar Parks
Eelerwoude heeft een belangrijke rol in EcoCertified Solar Parks, een landelijk onderzoek naar certificering van zonnevelden, mede gefinancierd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De impact van de wijzigingen op de Natuurschoonwet
Per 1 januari 2021 is de Natuurschoonwet (NSW) 1928 op enkele onderdelen gewijzigd. In het afgelopen jaar hebben we ervaren wat hier de impact van is.
Regelingen & Subsidies
Subsidie voor herbestemming van monumenten en gebouwen met cultuurhistorische waarde
Wil je een monument of een ander gebouw met cultuurhistorische waarde een nieuwe functie geven en loop je tegen hoge kosten aan? Eelerwoude ondersteunt bij de subsidie-aanvraag.
Een goedgekeurde Lbv: hoe verder?
Wil je gebruik maken van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of is jouw aanvraag voor de regeling inmiddels goedgekeurd? Denk dan aan de wijziging van het omgevingsplan. Wij kunnen je daarbij helpen.
Zonnepanelen en windmolens op NSW-landgoederen
Hoe wordt er binnen de uitvoering van de Natuurschoonwet 1928 (NSW) omgegaan met de plaatsing van zonnepanelen en windmolens op NSW-gerangschikte landgoederen?
Herontwikkeling agrarische erven
Steeds meer voormalig agrarische bebouwing komt leeg te staan. Met verschillende regelingen werden de afgelopen jaren veel oude agrarische erven getransformeerd.
Haal profijt uit de Bossenstrategie
Landbouwgrond omvormen tot bos kan met subsidie. Wij ondersteunen bij de aanvraag.
Soortmanagementplan (SMP)
Bij Eelerwoude zijn we ervan overtuigd dat ruimtelijke ontwikkeling en bescherming van soorten goed kan samengaan.
Rood voor Groen regeling
Deze regeling is om leegstaande agrarische bebouwing te voorkomen en het bieden van mogelijkheden voor andere verdienmodellen in deze panden.
Landschaps Ecologische Systeem Analyse (LESA)
Een LESA is een manier om meer inzicht te krijgen in het functioneren van de natuur op een bepaalde locatie,
Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO)
Heb je plannen voor een ontwikkeling in het buitengebied van Overijssel? Meestal geldt dan de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO).
Gedragscode voor gemeenten
De natuur is prachtig om in te recreëren en biedt daarnaast nog een heleboel voordelen. Van waterbeheer en het klimaatbestendig maken van steden tot het verminderen van stress en ziekte.
EHS, Natuurnetwerk
De Ecologische Hoofdstructuur (EHS, oftewel Natuurnetwerk) zorgt ervoor dat dieren en planten zich kunnen verspreiden door Nederland. Onze adviseurs onderzoeken of een initiatief hier een negatief effect op heeft.
Rood voor rood
Wil je oude schuren slopen op een erf in Overijssel? De Rood voor Rood regeling kan het geld hiervoor opleveren, wij helpen daarbij.