Weerbare landgoederen: grip op verdroging

Verdroging vormt een groeiende uitdaging voor landgoederen. De juiste aanpak kan schade beperken en landgoederen beter bestand maken tegen extreme weersomstandigheden. We denken graag mee over oplossingen die landgoederen weerbaar maken, met aandacht voor natuur, landschap en erfgoed.

In 2025 beleefden we de droogste maart-maand in 120 jaar, met ook in februari weinig regen. Droge periodes komen steeds vaker voor en dat stelt landgoedeigenaren voor nieuwe uitdagingen. Het goede nieuws is: met de juiste aanpak kunnen we de effecten van verdroging beperken én landgoederen weerbaarder maken voor de toekomst.

Bij Eelerwoude zien we in de praktijk hoe landgoederen zich succesvol aanpassen aan verdroging. Op basis van onze ervaring lichten we hieronder vier belangrijke aandachtsgebieden toe, met bijbehorende oplossingen om verdroging het hoofd te bieden.

Bomen en houtopstanden versterken

Langdurige droogte kan bomen verzwakken, waardoor ze gevoeliger worden voor ziektes of plagen. Door tijdig de vitaliteit van bosopstanden te monitoren en gericht te beheren, kunnen we de gezondheid van bomen verbeteren en toekomstige schade voorkomen.

Funderingen beschermen

Houten paalfunderingen en andere houten constructies zijn gevoelig voor dalende grondwaterstanden. Door inzicht te krijgen in de bodemopbouw en waterhuishouding van het landgoed, helpen we risico’s op tijd herkennen en passende maatregelen nemen om schade te voorkomen.

Water behouden én de kwaliteit verbeteren

Minder aanvoer van vers water of droogvallende oevers in vijvers of beken kunnen leiden tot minder zuurstof en meer algengroei in het water. Samen onderzoeken we hoe je water kunt vasthouden en buffers kunt aanleggen, zodat de natuur ook in droge periodes genoeg water heeft en de biodiversiteit behouden blijft.

Beheersen van verruiging

Op plekken waar door droogte bomen of struiken verdwijnen, komt vaak ongewenste begroeiing zoals brandnetels of bramen op. Met een strategisch beheerplan zorgen we dat de biodiversiteit behouden blijft en het landschappelijke karakter van het landgoed versterkt wordt.

De juiste keuzes voor het landgoed

Het tegengaan van de gevolgen van verdroging op een landgoed is vaak een complex vraagstuk. Ten eerste: naast langere droge periodes zien we ook steeds meer hevige neerslag. Het wordt dus droger én natter. Dat water willen we graag vasthouden, maar we willen tegelijkertijd wateroverlast voorkomen.

Ten tweede heeft een landgoed vaak meerdere functies of landschapskenmerken die elk andere eisen stellen aan de waterhuishouding. Het verhogen van het grondwaterpeil in een bosopstand kan leiden tot vernatting op een lagergelegen akker. Je moet dan als landeigenaar lastige keuzes maken.

Bij Eelerwoude maken we die keuzes minder lastig. Met goed onderzoek naar de oorzaken en effecten van verdroging brengen we de kwetsbaarheden van het landgoed in kaart, en zetten we de mogelijkheden voor het herstel of behoud van de kwetsbare gebieden op een rij.

Enig idee hoe kwetsbaar je landgoed is? Of zijn de gevolgen van verdroging al zichtbaar? We denken graag mee over de juiste maatregelen voor een toekomstbestendig landgoed.

Kennis & kunde

Gerelateerde projecten