Beplantingsplan Zutphen Eefde

Beplantingsplan voor meer biodiversiteit

De provincie Gelderland wilde in 2019 de beplanting langs een gedeelte van de N348 vervangen. Het ging om een traject van zo’n 8 kilometer met eenzijdige boombeplanting tussen Zutphen en Eefde. Wij stelden een beplantingsplan op voor een divers en kleurrijk kralensnoer, dat mens en dier verbindt.

Opdracht Beplantingsplan Zutphen Eefde

Product Beplantingsplan

Locatie N348 Zutphen, Eefde

Opdrachtgever Provincie Gelderland

Verhogen van biodiversiteit

Het uitgangspunt bij dit plan was verhogen van biodiversiteit en klimaatbestendigheid. We stelden een ideaalplaatje aan soorten samen waarbij we ook rekening hielden met de verkeersveiligheid.

Om te beoordelen wat de kans van slagen van deze samenstelling was, deden we een bodemonderzoek. Toen bleek dat de grond te droog was, hebben we de keuze iets genuanceerd. Het resultaat is een beplantingsplan dat past bij de plek. Dit ontwerp kan klimaatverandering aan. De soorten verdragen zowel hevige regenval als droogte.

Elke maand iets in bloei

De soortkeuze maakt dit beplantingsplan uniek. Er is beplanting in opgenomen die in verschillende periodes in het jaar bloeit. Zo staat er elke maand iets in bloei. Van bolgewassen die vroeg in het seizoen bloeien tot heesters en bomen die het hele jaar door veel kleur, geur, vruchten en variatie bieden. En die beplanting is niet alleen goed en mooi voor mens en dier, het plan is ook praktisch te beheren. Zo hebben we bewust gekozen voor verwilderingsbollen, omdat de provincie daar weinig onderhoud aan heeft.

.

Voedsel voor bijen en hommel

Omdat in de bermstrook nu telkens andere planten in bloei staan, is er het hele jaar nectar aanwezig. Dus altijd voedsel voor bijen en hommels in een strook van 8 kilometer lang. De lengte van dit kralensnoer aan bloeiende planten is aanzienlijk groter dan een doorsnee bijenstrook. Dat kan veel betekenen voor de bijen en hommels, en voor de biodiversiteit.

Op de plek waar eerst het natuurkunstwerk Het Witte Lint stond, zie je nu kruidenrijk grasland met bolgewassen, bloemrijke bermbeplanting, struiken en bomen. Door de natuurinclusieve aanpak is de biodiversiteit in deze bermen verhoogd.

Gerelateerde producten