Campus Oost: bouwen aan natuur en kennis
Wonen en werken in een ecologische verbindingszone in Wageningen
Eelerwoude begeleidt het proces van ontwerp tot en met beheer en richt het gebied natuurinclusief en klimaatadaptief in.
Nog voor de eerste gebouwen op Campus Oost staan, is al gestart met de aanleg van poelen, wadi’s, houtwallen en stobbenwallen. Deze vormen samen de blauwgroene hoofdstructuur van het gebied. Volgens het door Eelerwoude opgestelde natuurinclusieve beeldkwaliteitsplan wordt deze structuur als eerste aangelegd, pas daarna volgen de bebouwing en infrastructuur. Zo krijgt de natuur vanaf het begin de ruimte om zich te ontwikkelen.
Ecologische schakel en groene werk- en leefomgeving
Campus Oost ligt op een strategische plek tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Door aan te sluiten op het omliggende landschap en gericht te ontwerpen voor soorten die van nature in de omgeving van Wageningen voorkomen, zoals dassen, vleermuizen, steen- en kerkuilen en amfibieën, ontstaat hier een waardevolle ecologische verbindingszone. De inrichting draagt bij aan biodiversiteit én biedt een aantrekkelijke leefomgeving voor mens en dier.
Samenhang tussen natuur, wonen en werken
De robuuste groenstructuur bestaat uit bloemrijke randen, halfverharde wandelpaden en vlonderpaden over natte zones. Boomrijke groenzones verbinden de verschillende kavels en zorgen ervoor dat dieren zich veilig kunnen verplaatsen. Zo ontstaat een plek waar natuur, werken en wonen elkaar versterken. “De bouwbestemming maakt het mogelijk om hier natuur te ontwikkelen,” zegt landschapsarchitect en projectleider Lars Beurskens. “Andersom verhoogt de natuur de kwaliteit van wonen en werken.”

Lars Beurskens
Landschapsarchitect

Water vasthouden en pieken opvangen
De natuurinclusieve inrichting gaat hand in hand met klimaatadaptieve maatregelen. De poelen zijn er niet alleen voor amfibieën, ze dienen, net als de wadi’s, als waterberging bij extreme neerslag.
We kozen, waar mogelijk, voor halfverhading op de wegen en paden. Regenwater kan daardoor in de bodem zakken en lokaal gebufferd, ook op daken en bouwkavels. Zo blijft het gebied weerbaar in droge periodes.

Een aangelegde poel. De ‘oeverwallen’ op de achtergrond zorgen voor een overgang van nat naar droog. Die overgang trekt uiteenlopende soorten aan.

Een stobbewal vormt en vlucht- en verblijfplaats voor onder andere de das.
Samenwerken aan de campus van de toekomst
De aanleg van de blauwgroene structuur is in 2025 gestart. De inrichting van bouwkavels en infrastructuur volgt. “Tijdens de bouw is er straks meer natuur dan er nu is,” aldus Lars. “Dat vraagt wel om een dynamisch ontwerp en een flexibele planning. Bepaalde elementen in het ontwerp kunnen we pas ontwerpen en afstemmen als we weten hoe de bouwkavels ingericht en ontsloten worden. Gebouwen, kavels en de blauwgroene structuur moeten namelijk op een natuurlijke manier in elkaar overlopen.”
Campus Oost laat zien hoe ver je kunt gaan in het integreren van natuur, wonen en werken. Door natuur als vertrekpunt te nemen, ontstaat een omgeving waar biodiversiteit floreert waar mensen graag verblijven. De natuurinclusieve en klimaatadaptieve aanpak vormt een inspirerend voorbeeld voor toekomstige gebiedsontwikkelingen. Wageningen Campus bewijst hiermee dat ecologische meerwaarde en economische ontwikkeling hand in hand kunnen gaan, en versterkt zo haar positie als broedplaats voor duurzame innovatie.
Wil je weten hoe je natuur, werken en wonen kunt combineren in jouw project? Neem dan contact op met onze adviseurs.