De omgeving als kompas voor evenementen
Dauwpop, een festival met respect voor de bosrijke omgeving
Muziek, mensen, magie én aan de rand van het bos. Dauwpop is al 28 jaar een begrip in de bossen van Hellendoorn. Niet alleen vanwege de line-up, maar ook door de manier waarop het festival omgaat met de omgeving. Want als je op zo’n bijzondere plek organiseert, wil je dat het klopt. Voor bezoekers én voor alles wat er leeft.
Samen met Eelerwoude keek de organisatie hoe je een festival organiseert dat opgaat in zijn omgeving. We deden een veldinspectie, gaven gericht advies en zorgden ervoor dat er genoeg tijd was om het terrein slim in te richten. Zo konden negatieve effecten op de directe omgeving worden voorkomen en bleef het festival soepel binnen de lijntjes van de regels.
Organiseren met oog voor de plek
Een festival in een bosrijke omgeving vraagt om een andere aanpak. Geen standaard terreinindeling, maar een opzet die past bij wat er al is. Denk aan: slimme routes, juiste locaties voor podia en techniek, en rekening houden met kwetsbare plekken. Dat levert niet alleen goodwill op bij de omgeving, het voorkomt ook dat je met vergunningstrajecten te maken krijgt. Scheelt tijd, geld én gedoe.
De omgeving als ontwerper
Twee maanden voor opbouw gingen we samen het veld in. Met het terreinontwerp op zak gaven we feedback: wat past, wat schuurt, waar liggen kansen? Het resultaat: een terreinindeling waarin beleving en omgeving elkaar versterken. Vlak voor de opbouw kwamen we terug voor een laatste check. Korte lijnen, snelle bijsturing en volle vaart vooruit.


Meer dan verwacht: zaadmengsel voor het veld
Uit de gesprekken met Dauwpop bleek dat sommige velden na afloop worden ingezaaid met gras. Dat kan anders. Waarom niet iets teruggeven aan de plek? Onze adviseur stelde voor om een kruidenrijk zaadmengsel te gebruiken, samengesteld door Eelerwoude. Goed voor de bodem, aantrekkelijk voor insecten én voedzaam voor koeien en paarden.
De boeren, die hun land als kampeer- of parkeerplek beschikbaar stellen, waren na een gesprek direct enthousiast. Het mengsel maakt hun hooiland gezonder én functioneler. En als bonus helpt het stikstof vasthouden.
Het past perfect bij de duurzame ambities van Dauwpop, die eerder al overstapte op bekers zonder plastic en zo min mogelijk werkt met dieselmachines. Hoe mooi is dat? Zo werk je jaarrond aan maatregelen om het terrein sterker en veerkrachtiger te maken.
En het leukste: festivalbezoekers krijgen zakjes met het mengsel mee naar huis om in hun eigen omgeving te zaaien. Zo groeit het festivalgevoel nog even door, lang nadat de laatste noot heeft geklonken.
De omgeving als onderdeel van de beleving
Van slimme keuzes in de voorbereiding tot blijvende impact na afloop: zo ziet het eruit als je de omgeving meeneemt in je festivalorganisatie. Het zorgt voor minder gedoe, meer draagvlak én een verhaal dat blijft hangen. En als het festival voorbij is, gaat de organisatie van Dauwpop door als rentmeester van het gebied.


Ook een festival organiseren dat klopt tot in de bodem? Laat je inspireren door Dauwpop.
Bij Eelerwoude denken we graag met je mee, van veldinspectie tot zaad om uit te delen.