Herstel en toekomstbestendig beheer stadspark
Een robuuste basis voor groen, gebruik en beheer
In een groot stadspark dat aangelegd is op het tunneldak van de A9 bij Amsterdam Zuidoost komen natuur, recreatie en infrastructuur samen. Het park vorm samen met aangrenzende parken het grootste aaneengesloten groengebied van Amsterdam.
Na de oplevering startte de gemeente Amsterdam met het beheer. Om dat beheer in goede banen te leiden en het park toekomstbestendig te maken, vroeg de gemeente Eelerwoude om ondersteuning.
Op een heldere en gestructureerde manier brachten we in kaart waar de openbare ruimte beter kon aansluiten op het gebruik en het beheer. Dat deden we samen met de beheerders van groen, water, infra, civiele techniek, verlichting en verkeer, steeds in goed overleg en binnen de bestaande uitgangspunten van de gemeente.
We deden een uitgebreide inventarisatie van bomen en heesters die vervangen moesten worden en onderzochten het drainagesysteem. Voor elke locatie dachten we mee over concrete, haalbare oplossingen met oog voor duurzaamheid en het dagelijks gebruik. Denk aan het verbeteren van de waterafvoer, het aanpassen van beplantingsvakken, en het toegankelijk maken van technische voorzieningen zoals inspectieputten.
Slimme waterafvoer bij fietspaden
Op plekken waar regenwater van hoger gelegen delen richting fietspaden stroomde, adviseerden we het toepassen van robuuste roostergoten. Deze zorgen voor een gecontroleerde afvoer naar groenzones of kolken. Tegelijkertijd wezen we op het belang van jaarlijks onderhoud om de werking te garanderen. Zo dragen we bij aan veilige routes voor gebruikers én behoud van het verhardingsoppervlak.



Samenwerking als fundament
De kracht van dit project zit in de samenwerking. Door afstemming met beheerders, asset-eigenaren, ingenieurs en gemeentelijke diensten zijn de te verbeteren ontwerp onderdelen samengevat in een overzichtelijke tabel. Na vaststelling van de tabel zijn de te verbeteren onderdelen technisch uitgewerkt en is een SSK raming opgesteld. We dachten technisch mee én zorgden ervoor dat visie en praktijk elkaar vonden.
Van herstelvoorstel tot uitvoering
We dachten niet alleen mee over inhoudelijke oplossingen, maar werkten per onderdeel ook werkomschrijvingen, detailtekeningen en kostenramingen uit. Daarmee legden we een stevige basis voor de uitvoering, binnen de kaders van de bestaande raamcontracten van de gemeente. Nu dit klaar is voor realisatie, kan de volgende stap worden gezet.
Eelerwoude begeleidt projecten met directievoering en toezicht. Zo zorgen we ervoor dat plannen op papier ook buiten goed tot hun recht komen. Benieuwd hoe wij ondersteunen bij het verbeteren van de bestaande openbare ruimte?