Het soortmanagementplan en de generieke omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit

Bij Eelerwoude zijn we ervan overtuigd dat ruimtelijke ontwikkeling en bescherming van soorten goed kan samengaan. De Omgevingswet die sinds 1 januari 2024 van kracht is, biedt prachtige kansen om economie en ecologie te verbinden!

Regulier onderzoek en vergunning

Ook nu nog wordt er voor iedere ontwikkeling een apart natuuronderzoek uitgevoerd. Een onderzoek dat al snel een jaar in beslag neemt, al dan niet gevolgd door een vergunningsaanvraag, ecologisch werkprotocol en compenserende maatregelen. Een ongewenste situatie die bovendien maar weinig bijdraagt aan het doel: de bescherming van soorten. Maar het kan anders!

Generieke aanpak

Aan de hand van een uitgebreid veldonderzoek wordt een soortmanagementplan (SMP) opgesteld. Het SMP beschrijft hoe de staat van instandhouding van soorten wordt gewaarborgd door tijdig maatregelen te nemen ten gunste van deze soorten. Daardoor ontstaat, soms letterlijk, ruimte voor ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld nieuwbouw. Een mooi voorbeeld is het zgn. ‘Natuurinclusief bouwen’, waarbij in nieuwbouwwoningen voorzieningen voor mussen en vleermuizen worden ingebouwd

Generieke omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit

Met een SMP kan vervolgens een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Met deze vergunning worden voor meerdere jaren ruimtelijke ontwikkelingen binnen een plangebied toegestaan, mits de bescherming van soorten is gewaarborgd. Apart onderzoek of toetsing is dan niet meer nodig en de ontwikkelaar weet vooraf waar hij aan toe is en welke maatregelen hij moet nemen.

Ervaren partner bij soortmanagementplannen

Eelerwoude is al sinds 2012 intensief betrokken bij de (door)ontwikkeling van soortmanagementplannen (SMP’s). Eerst met de rijksoverheid (RVO & toenmalige Ministeries van LNV en EZ) en vanaf 2017 met diverse provincies. In 2024 werken we aan ons 23e SMP.

Onze SMP’s zijn opgesteld voor diverse opdrachtgevers waaronder projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten in inmiddels vijf verschillende provincies. Onze kennis en expertise ligt zowel bij SMP’s binnen als buiten de bebouwde kom. Inmiddels hebben we voor woonkernen als Denekamp, Rijssen, Holten en Hardenberg en ontwikkellocaties als voormalig Vliegveld Twente en het afval- en energiebedrijf Twence in Hengelo gebiedsdekkende SMP’s mogen opstellen.

Weten of een SMP interessant is voor jouw project of ontwikkeling?
Benut de kennis en expertise van onze adviseurs.

Kennis & kunde