Uitkijktoren Papenberg

Ontwerp en bouw van een uitkijktoren

In 2020 kregen we van drinkwaterbedrijf PWN de vraag om mee te denken over een uitkijktoren over het Noordhollands Duinreservaat. Het resultaat is een indrukwekkende stalen constructie, boven op het hoogste punt van Castricum.

Eelerwoude deed het ontwerp, de advisering, voorbereiding, vergunningen en aanbesteding.

Opdracht Uitkijktoren

Product constructie

Locatie Noordhollands Duinreservaat

Jaar uitvoering 2020

Opdrachtgever Drinkwaterbedrijf PWN

De natuur is leidend

Bij PWN is de natuur leidend en krijgt recreatie de ruimte die nodig is. Een opdracht die goed bij Eelerwoude past. Voor het uitwerken van het ontwerp en de bouw en plaatsing van de toren werd een aanbesteding uitgeschreven.

Aannemer GKB Groep werd de opdracht gegund in een bouwteamconstructie. Zij maakten het ontwerp definitief en bouwden de constructie in hun fabriekshal in Barendrecht. Daarna werd het indrukwekkende bouwwerk in delen naar de Papenberg vervoerd.

Plaatsing van de toren

De uitkijktoren werd ter plekke in elkaar gelast en verankerd aan betonnen funderingsplaten. Normaal gesproken zou je zo’n toren met palen in de grond verankeren. Maar omdat de Papenberg een aardkundig monument is, mag je er maximaal 1 meter diep graven. Dat hebben we opgelost met grote betonnen platen, waardoor we niet diep hoefden te graven.

Een andere uitdaging in dit gebied was de stikstofuitstoot. Omdat we in Natura 2000-gebied werkten, moest de uitstoot bij dit project zeer laag zijn. We moesten diverse vergunningen en ontheffingen aanvragen. Gelukkig hebben we bij Eelerwoude kennis in huis en konden we snel schakelen.

Golf van cortenstaal

De uitkijktoren is gemaakt van duurzaam cortenstaal, dat een roestige bovenlaag krijgt. Daardoor is de onderlaag beschermd en heeft de toren weinig onderhoud nodig. Het buizenframe is een knipoog naar de waterleidingen van het drinkwaterbedrijf. De golvende beweging van het middenstuk is gebaseerd op de welving van de duinen en de golven van de zee. Zo komen de omgeving en de opdrachtgever bij elkaar in het ontwerp.

Het resultaat mag er zijn

Het is een indrukwekkende constructie die oprijst uit het duinlandschap en een schitterend uitzicht biedt. Aan de ene kant over het duingebied en aan de andere kant over Castricum.

Voor PWN heeft de uitkijktoren precies het beoogde resultaat bereikt. Het is een duurzame toren die lang meegaat, opvalt en goed in het landschap past. Door de toren is het gebied is aantrekkelijker geworden voor bezoekers. Tegelijkertijd heeft de natuur meer ruimte gekregen.

Gerelateerde producten

Gerelateerde projecten