​Het Boerenlandgoed: Duurzame transitie en financieel perspectief voor grondeigenaren

Het Boerenlandgoed is een vernieuwend concept dat grondeigenaren helpt om bij te dragen aan de transitie van het landelijk gebied, zonder extra overheidsgeld. Het model combineert grondgebonden landbouw, natuur en landschap en maakt gebruik van de fiscale voordelen van de Natuurschoonwet (NSW). Dit biedt niet alleen ecologische voordelen, maar is ook financieel aantrekkelijk voor agrariërs, erfopvolgers en andere grondeigenaren.

De informatie op deze pagina komt uit de Landeigenaar, een publicatie van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG)

Voordelen voor grondeigenaren en erfopvolgers

Het Boerenlandgoed biedt agrariërs die willen stoppen een voordelig alternatief. Door hun grond en gebouwen op en een andere wijze aan te wenden en te gebruiken, kunnen zij hun bedrijf financieel gunstig afbouwen. Erfopvolgers profiteren eveneens: de belastingdruk bij overdracht is vrijwel nihil, waardoor de verdeling van bezit eerlijker en eenvoudiger wordt.

Bijdragen aan maatschappelijke doelen

Het Boerenlandgoed levert ook een concrete bijdrage aan maatschappelijke doelen zoals natuurontwikkeling, vergroening van het landschap en duurzame landbouw. Het maakt grondgebruik, bij voorkeur extensiever, mogelijk en faciliteert combinaties met andere functies zoals wonen, recreatie, natuur- of waterbeheer. In de praktijk ontstaan hierdoor multifunctionele landgoederen die bijdragen aan de leefbaarheid en duurzaamheid van het landelijk gebied.

Een bewezen aanpak

Hoewel het begrip Boerenlandgoed relatief nieuw is, bestaan er in de praktijk al vele voorbeelden, zoals in Twente. Rentmeester Patrick de Groot ziet volop kansen: “In Twente zijn al talloze boerenlandgoederen ontstaan, zonder dat ze zo genoemd werden.” Hij werkt in Overijssel samen met het Overijssels Particulier Grondbezit (OPG) aan de ontwikkeling van de Proeftuin Landgoederen, waarvan het Boerenlandgoed onderdeel uitmaakt.

Knelpunten wegnemen en kennis vergroten

Het model van het Boerenlandgoed biedt een structurele oplossing voor de uitdagingen in het landelijk gebied. Maar het vraagt om meer bekendheid bij bijvoorbeeld accountants, agrarische adviseurs en beleidsmakers. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) werkt daarom samen met partners, waaronder landgoedadviseurs, aan concrete oplossingen en kennisdeling. Via initiatieven zoals de Proeftuin Landgoederen en gesprekken met provincies en ministeries wordt gewerkt aan het wegnemen van planologische en fiscale knelpunten.

Een toekomstbestendig landelijk gebied

Het Boerenlandgoed-model stimuleert grondeigenaren om zélf actief bij te dragen aan de transitie, in plaats van te wachten op overheidsmaatregelen. Het biedt fiscale voordelen, bijvoorbeeld bij schenk- en erfbelasting en belasting heffing in Box 3. Daarnaast biedt een Boerenlandgoed ecologische meerwaarde, economische perspectieven, en oplossingen voor actuele uitdagingen zoals de stikstofproblematiek en klimaatsopgaven.

Patrick de Groot speelt een actieve rol in de verdere ontwikkeling en realisatie van het Boerenlandgoed en ziet het als een krachtige, integrale oplossing voor een toekomstbestendig landelijk gebied. Hij vertelt er graag meer over.

Patrick de Groot

Patrick de Groot

rentmeester

Kennis & kunde

Gerelateerde projecten