Slim waterbeheer met ecologische meerwaarde

In Kristalbad komen waterzuivering, biodiversiteit en beleving samen

Tussen Hengelo en Enschede ligt het Kristalbad, een bijzonder gebied waar natuur, water en recreatie samenkomen. In 2013 ingericht als natuurinclusieve waterberging, met ruimte voor ecologische nazuivering van effluent én voor beleving door omwonenden en recreanten. Een plek waar techniek en natuur elkaar versterken. Landschapsarchitecten en ecologen van Eelerwoude tekenden de ecologische functies in en werkten het oorspronkelijke ontwerp van landschapsarchitect Abe Veenstra verder uit.

Hoe functioneert het gebied nu, jaren na oplevering? En in hoeverre zijn de ambities van toen werkelijkheid geworden?

Opdracht Waterberging met nazuivering

Locatie tussen Enschede en Hengelo

Jaar uitvoering 2013

Opdrachtgever Waterschap Regge en Dinkel (tegenwoordig Vechtstromen)

Kristalbad is ingericht als waterbergingsgebied voor de opvang van regenwater en als natuurlijk van het gezuiverde afvalwater van de nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Tegelijkertijd functioneert het gebied als ecologische verbindingszone tussen Noordoost- en Zuidwest-Twente.

Door natuurlijke processen in te zetten als oplossing voor een infrastructureel vraagstuk, is Kristalbad uitgegroeid tot een multifunctioneel natuurgebied tussen de twee grootste gemeenten van Twente. Het is internationaal een toonaangevend voorbeeld van stedelijke klimaatadaptatie.

Een slimme combinatie van waterzuivering, natuur en recreatie

De rioolwaterzuiveringsinstallatie van Enschede ligt ten oosten van het gebied. Het gezuiverde water dat via de Elsbeek in Kristalbad terechtkomt, het effluent, bevat nog relatief veel voedingsstoffen en weinig zuurstof. Om dit water verder te verbeteren voordat het in het open watersysteem terechtkomt, kreeg Kristalbad een tweede functie: als zogenoemde waterharmonica.

Dankzij het natuurlijke hoogteverschil tussen Enschede en Hengelo stroomt het water via een slingerende route door het gebied. Onderweg doorloopt het verschillende natuurlijke zuiveringsstappen, waarbij zuurstof wordt toegevoegd en overtollige nutriënten uit het water verdwijnen.

Zuurstofrijke slikplaten en helofytenfilters

De eerste fase bestaat uit drie bassins die afwisselend vollopen en droogvallen. Bij droogval komt er zuurstof in de bodem, die bij het vollopen weer aan het water wordt afgegeven. Dit proces stimuleert de waterkwaliteit én zorgt voor een bodem die aantrekkelijk is voor vogels zoals steltlopers.

Daarna stroomt het water door een systeem van rietbedden, een zogenoemd helofytenfilter. Deze stroken met moerasplanten onttrekken stikstof en fosfaten uit het water, waardoor de ontwikkeling van algen wordt geremd en het ecosysteem in balans blijft.

In delen van het gebied waar het water dieper is, ontstaat een ander type watermilieu, met andere vissen en daarmee ook andere vogelsoorten. Zo ontstaat een grote variatie aan leefgebieden voor flora en fauna.

Klimaatadaptief en bijna energieneutraal

Kristalbad is grotendeels zelfvoorzienend in zijn werking. Dankzij het natuurlijke hoogteverschil is nauwelijks energie nodig om het water door het gebied te laten stromen. Alleen de schuiven in de bassins worden elektrisch aangestuurd. Daarmee is de waterzuiverende functie van het gebied bijna volledig energieneutraal – een mooi voorbeeld van hoe duurzame energie en klimaatadaptatie hand in hand kunnen gaan.

Een plek om te beleven

Naast de ecologische en waterzuiverende functies vervult Kristalbad ook een recreatieve rol. Als uitloopgebied voor bewoners van Hengelo en Enschede is het ontworpen met oog voor beleving en toegankelijkheid. Wandel- en fietspaden, uitkijkpunten en de herkenbare lijnen in het landschap zorgen ervoor dat bezoekers het gebied kunnen ervaren zonder de natuur te verstoren. Natuurlijke processen, het oorspronkelijke landschap en de technische functies zijn in het ontwerp met elkaar verbonden tot een gebied met een eigen, herkenbare identiteit.

De toren aan de Enschedese kant

De Hengelose toren

Grootste blikvangers zijn twee uitkijktorens die lijnrecht tegenover elkaar staan: een aan de kant van Enschede, de andere aan de kant van Hengelo. Ze hebben de vorm van een peilschaal waarop je het hoogteverschil tussen de twee steden kunt aflezen. De Twentse vogelwerkgroep maakt er dankbaar gebruik van: “We kunnen vanaf de torens perfect de trekvogels tellen die Kristalbad als stapsteen gebruiken,” aldus vogelaar Peet Hovekamp.

IJsvogel

Waterral

Slobeend

Sijs

Krooneend

Koekoek

Goudvink

Dodaars op nest

Bergeenden

Uniek in Twente

Peet Hovenkamp werkt pal naast Kristalbad en komt er als vogelaar bijna dagelijks. En hij is niet de enige. Kristalbad oefent een grote aantrekkingskracht uit op vogelaars uit de omgeving. “Deze plek is uniek in Twente.”

“Kijk, daar heb je ‘m!” Hovenkamp wijst op een brilduiker die net weer boven water komt. De brilduiker is een zeldzame verschijning in Twente, maar niet in Kristalbad. “Droogvallende slikplaten, jong struweel en oude bomen, goed ontwikkelde rietkragen: het is een vogelparadijs”, zegt Peet, die er in één jaar 180 verschillende soorten vogels telde.

Internationale erkenning

De gecombineerde functies en de bijzondere aantrekkingskracht op allerlei soorten vogels en insecten leidden in de afgelopen jaren tot nationale en internationale erkenning. Climate ADAPT, een Europees kennisplatform, en The European Environment Agency riepen Kristalbad in 2017 uit tot voorbeeld voor stedelijke klimaatadaptatie.

Landschapsarchitect Stephan Schorn van Eelerwoude was in 2013 betrokken bij de ontwikkeling van Kristalbad. Hij zegt: “We zijn natuurlijk ontzettend trots op die erkenning! In Kristalbad komen alle kernwaarden van Eelerwoude samen, natuurinclusief, toekomstgericht, integraal en creatief, samenwerkend, daadkrachtig en betrokken. Dan is het geweldig als zo’n gewaagd project ook internationaal opvalt.”

Stephan Schorn

Stephan Schorn

Landschapsarchitect

Benieuwd hoe jij verschillende functies kunt combineren tot een integraal landschapsontwerp?