Betere kwaliteit voor water en recreatie

Recreatiegebied krijgt een kwaliteitsimpuls

Natuurgebied Krimpenerwaard is al sinds de jaren ’70 een geliefd terrein voor recreatie. Het werd het tijd om de voorzieningen aan te passen aan de moderne wensen. Wij maakten een ontwerp voor verbetering van de kwaliteit van het gebied. Wat we aan de tekentafel bedachten, wordt nu volop en met plezier gebruikt.

Opdrachtgever Groenalliantie Midden-Holland had voor het gebied het volgende in gedachten: meer te doen, meer te beleven, beter te zien. Hierbij ging het om het toevoegen van kwaliteit. Samen met Staatsbosbeheer werkte Groenalliantie een basisplan uit. Wij stelden samen met aannemingsbedrijf Verboon Maasland, ontwerp- en adviesbureau RIS en Architectuurstudio Frame een plan op om de Krimpenerwaard weer optimaal tot bloei te laten komen.

Opdracht Kwaliteitsverbetering recreatiegebied

Locatie Krimpenerwaard

Opdrachtgever Groenalliantie Midden-Holland

Natuurvriendelijke oevers verbeteren de waterkwaliteit

De grootste uitdaging bestond uit de aanpak van Krimpenerhout, een recreatiegebied met zwemplas en een strandje met ligweide. Het water werd al enkele jaren geteisterd door blauwalg en was daardoor niet meer geschikt om in te zwemmen. We ontwierpen natuurvriendelijke oevers die de waterkwaliteit verbeteren. De zuidkant van de plas wordt nu gekenmerkt door extra brede natte oeverzones. De planten die hier staan, verbeteren met hun filterende werking de waterkwaliteit van de plas. In het plan hebben we gekozen voor soorten die veel biomassa opbouwen, zodat zoveel mogelijk organisch materiaal uit de plas wordt verwijderd.

Verbetering voor flora en fauna

Met de nieuwe oeverzones is ook de structuur van het landschap teruggebracht, ten opzichte van de voorheen vrij rechte lijnen rondom het water. Dit betekent een verbetering voor flora en fauna. Bovendien zijn hierdoor mooie plekjes ontstaan om te recreëren. Verboon Maasland dekte de bodem van de plas af met een laag van 25 centimeter ontzilt zeezand, een succesvolle methode om blauwalg te bestrijden. Het resultaat van de werkzaamheden is dat er inmiddels weer volop in het water kan worden gezwommen. Daarnaast werden bloemrijke plantensoorten aangeplant, aantrekkelijk voor recreanten én voor insecten zoals dagvlinders.

Voedselroute en natuurspeelplekken

Het Loetbos, een ander gebied in het plan, werd ook ingrijpend veranderd. Bureau RIS ontwierp diverse natuurspeelplekken, waarvoor ook nieuwe eilanden werden aangelegd. Eyecatcher in het gebied is de gigantische mol die uit de grond komt. Het is een 800 kilo wegend kunstwerk van drie bij drie meter, waarop kinderen kunnen spelen. Er werd een weiland aangelegd met appel- en perenbomen, met bankjes waar het verse fruit meteen gegeten kan worden. Ook is een ‘voedselroute’ aangelegd, met onder andere kersen, pruimen en meer exotische fruitsoorten. 

Beter voor mensen, planten en dieren

De Krimpenerwaard ligt zo’n 10 kilometer ten oosten van Rotterdam en is sterk gericht op recreatie. Maar mens en natuur zitten elkaar hier niet in de weg. Dat komt doordat er stukken zijn die vooral op mensen gericht zijn. Er zijn ook – veelal moerassige – delen waar mensen niet mogen komen. De basis is goed, daardoor bijt het elkaar niet.

Het is bijzonder om iets te maken dat zichtbaar intensief gebruikt wordt. Dat een visser op de oever gaat zitten en denkt: ‘mooi plekje’. Allemaal omdat iemand bij Eelerwoude die pennenstreek heeft neergezet. Want als je een ontwerp maakt, moet je nog maar afwachten of het in de praktijk werkt. En bij het plan voor de Krimpenerwaard werkt het, dat is duidelijk.

Gerelateerde producten