Ecologisch Werkprotocol (EWP) en Ecologische Begeleiding
Een Ecologisch Werkprotocol (EWP) bevat richtlijnen voor het omgaan met beschermde flora en fauna binnen een specifiek gebied en helpt om te voldoen aan de zorgplicht. Het doel van het EWP is om schade aan de natuur te voorkomen door middel van concrete maatregelen. Daarnaast vertaalt het EWP deze maatregelen naar praktische toepassingen en geeft het aan of ecologische begeleiding noodzakelijk is.
Onze aanpak
Ecologisch Werkprotocol
Het Ecologisch Werkprotocol wordt opgesteld door een ecoloog op basis van eerder uitgevoerde quickscans flora en fauna en eventueel aanvullend soortonderzoek. Het protocol kan verschillende aspecten behandelen, zoals:
- Het behoud van biodiversiteit
- Minimaliseren van bodem- en waterverontreiniging
- Bescherming van planten- en diersoorten
Het protocol beschrijft de volgende onderdelen:
- Op welk moment ecologische begeleiding vereist is
- Voorzorgsmaatregelen bij de uitvoering van werkzaamheden
- Specifieke periodes waarin werkzaamheden zijn toegestaan
- Methoden om verstoring of schade aan plant- en diersoorten te voorkomen
- Wat te doen in onvoorziene situaties
Als het werkprotocol vereist is door een omgevingsvergunning, gedragscode of in het kader van de zorgplicht worden ook de betreffende voorschriften in het protocol opgenomen. Onze cultuurtechnische adviseurs denken mee over de praktische uitvoerbaarheid met natuurbehoud voor ogen.
Ecologische Begeleiding
Ecologische begeleiding is maatwerk en kan voortkomen uit een quickscan flora en fauna of een Ecologisch Werkprotocol. We bieden ecologische begeleiding voor diverse projecten, zoals bouwontwikkelingen, natuurherstel, sloop van gebouwen, ontwikkeling van zonnevelden, en baggeren van sloten. Bovendien hebben we de kennis in huis die nodig is voor het werken in gebieden waar explosieven aanwezig kunnen zijn, zoals (voormalige) militaire oefenterreinen.
In het specifiek voor het project opgestelde Ecologisch Werkprotocol staat beschreven hoe en wanneer werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden om schade aan flora en fauna te voorkomen of te beperken. Een ecoloog ziet erop toe dat de werkzaamheden volgens de richtlijnen uit het werkprotocol worden uitgevoerd en dat aan de wetgeving voldaan wordt. Hij/zij is het aanspreekpunt voor het bevoegd gezag.
Wij bieden voortdurende begeleiding tijdens de uitvoering van het project, houden toezicht op ecologische effecten, geven instructies op locatie en doen aanbevelingen voor aanpassingen indien nodig. We denken graag mee over creatieve oplossingen die binnen de wetgeving passen, praktisch uitvoerbaar zijn en een positief effect hebben op de natuurwaarden.
Eelerwoude heeft een uitgebreid team van ecologen die snel kunnen anticiperen op ad-hoc situaties. Onze ecologen werken nauw samen met collega’s uit andere disciplines, wat leidt tot heldere communicatie en besparing van tijd en geld.
Waarom?
Het doel van werken volgens een Ecologisch Werkprotocol is de impact van menselijke activiteiten op het milieu te beperken en duurzaamheid te bevorderen. Een EWP is wettelijk vereist bij werkzaamheden waarvoor een omgevingsvergunning nodig is, zoals bedoeld in artikel 11.22 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) vanuit de Omgevingswet. Dit geldt ook voor het vellen van houtopstanden en Natura 2000-activiteiten.
Als een project sloop, bouw, kap of graafwerkzaamheden (ruimtelijke ontwikkeling) omvat, is de kans groot dat plant- en diersoorten worden verstoord. De Omgevingswet bevat regels om deze soorten te beschermen. Werken volgens een ecologisch werkprotocol kan verplicht zijn en geeft aan of ecologische begeleiding noodzakelijk is. Alleen een ecoloog kan beoordelen of de werkwijze aan de voorwaarden voldoet voor het behoud van biodiversiteit.
Meer info
Het protocol hoeft niet omvangrijk te zijn; ook voor kleine projecten schrijven we werkprotocollen. In onze quickscan flora en fauna doen we vaak al een eerste opzet voor een Ecologisch Werkprotocol.
Een Ecologisch Werkprotocol en ecologische begeleiding kunnen ook afzonderlijk afgenomen worden.
Meer weten over het EWP of ecologische begeleiding?