Landbouw

Landbouw

Doelgroep: boeren, landgoedeigenaren

Landbouw en de natuurlijke omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De landbouw is immers afhankelijk van natuurlijke processen. Tegelijkertijd hebben agrarische activiteiten geleid tot unieke landschappen met een geheel eigen flora en fauna. Natuurinclusieve landbouw draagt bij aan een vitaal landelijk gebied en aan rijke, veerkrachtige ecosystemen.

De landbouw is sterk verbonden met de natuur. Veehouders en akkerbouwers zijn afhankelijk van natuurlijke processen, en de verschillende landschappen die in de loop der eeuwen door agrarische activiteiten zijn ontstaan vormen nu vaak belangrijke ecosystemen met een kenmerkende flora en fauna.
Agrarisch grondgebruik heeft echter ook vaak een nadelige invloed op de natuurlijke omgeving. Denk aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen, stikstofdepositie en ingrepen in de waterstand.

Grondgebonden landbouw ondervindt op haar beurt de gevolgen van een veranderend klimaat: het dwingt boeren maatregelen te nemen tegen langdurige of zware neerslag, of juist aanhoudende droogte. Dat betekent vaak dat er moet worden teruggegrepen op oplossingen uit de natuur om de gevolgen te beperken.
Bij Eelerwoude willen we natuurlijke diversiteit en vitaliteit van het landelijk gebied behouden en versterken. Samen met boeren werken wij aan biodiversiteit op en rond agrarische bedrijven, adviseren wij boeren die (een deel van) hun bedrijf een nieuwe, natuurinclusieve bestemming willen geven en denken we mee over duurzame manieren om agrarische bedrijven minder kwetsbaar te maken voor de gevolgen van klimaatverandering.

Meer info

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om projecten klimaatbewust aan te pakken? Wij helpen graag.