Biologische boerderij Arink

John Arink runt Ekoboerderij Arink en Biotel Achterhoek in Lievelde. Zijn kudde melkkoeien vormt de kern van het boerenbedrijf. Daarnaast houdt hij jongvee en vleesvee. Het voer voor de dieren komt van eigen land en de mest gaat op eigen land. Dit komt het rendement van het bedrijf ten goede.

Hij vertelt in onderstaande video hoe de verschillende functies van de boerderij elkaar aanvullen en versterken.

 

Hoe kun je met minder vee toch een goede boterham verdienen?

Bij Ekoboerderij Arink vormt de kudde melkkoeien de kern van het bedrijf. Kalveren blijven op de boerderij, vlees wordt in de boerderijwinkel verkocht en in het biotel en het restaurant geconsumeerd. Ook de resten worden ter plekke verwerkt, inclusief de mest.

Naast de melkkoeien houdt hij ook jongvee en vleesvee. Het voer voor de dieren teelt hij zelf, daardoor is hij niet afhankelijk van voerimport uit verre oorden..

De oppervlakte van het bedrijf en de veestapel zijn in balans. De grootte van de veestapel is in de loop van de tijd niet gegroeid, het aantal hectare wel. Dat was mogelijk omdat Arink niet overbemest en geen chemie op zijn land gebruikt. Daarmee houdt hij rekening met de biodiversiteit en het Natura 2000-gebied in de omgeving.

Meer weten over deze extensieve vorm van landbouw?

 

Deze video is onderdeel van de Eelerwoude talkshow 2023. Daarin zie je gesprekken aan tafel en verschillende video’s over de dialoog over natuurinclusiviteit.