Infra

Infra

In ons dichtbevolkte land vormen infrastructurele werken een fijnmazig netwerk dat ons met elkaar en met essentiële voorzieningen verbindt. Een natuurinclusieve infrastructuur brengt ook flora en fauna met elkaar in verbinding en geeft zo ruimte aan een hogere biodiversiteit en natuurlijke processen. Dat heeft ook een positief effect op onze leefomgeving.

Terwijl infrastructuur mensen met elkaar verbindt, leidt het vaak tot versnippering en verlies van leefgebied voor flora en fauna. Bovendien leidt de aanleg van infra vaak tot verstoring van dieren.

Dat hoeft niet. Infrastructurele werken bieden door hun omvang en functie ook kansen voor biodiversiteit, robuuste natuur en klimaatadaptatie. Denk aan kruidenrijke wegbermen en dijken, faunapassages en natuurvriendelijke oevers.
Bij nieuwbouw of aanpassing van infrastructurele werken zijn vaak in elke fase mogelijkheden om natuur te behouden of te versterken. Al bij het ontwerp vraagt de Omgevingswet om rekening te houden met de aanwezige flora en fauna. Door in dit stadium te kiezen voor maatregelen die verder gaan dan instandhouding, draag je al bij aan de versterking van de natuur.

Bij Eelerwoude maken we waar mogelijk gebruik infrastructurele projecten om natuurgebieden of groenblauwe zones met elkaar te verbinden. En om de directe omgeving minder kwetsbaar te maken voor de effecten van klimaatverandering.

 

Meer info

Hulp nodig bij het behalen van energiedoelstellingen? Wij hebben veel ervaring met projecten waarbij de energietransitie centraal staat. Neem contact op voor een oriënterend gesprek.