Wonen

Wonen

Een groene woonomgeving is gezonder, biedt meer ruimte voor planten en dieren, en maakt ons minder kwetsbaar voor extreem weer. Daarom moeten we groen wonen niet beperken tot bepaalde wijken: groen wonen moet de norm worden voor de gehele stedelijke omgeving.

Mensen voelen zich fijner in een omgeving met veel natuur. Groen in de buurt verbetert de luchtkwaliteit en draagt bij aan het geestelijk welzijn. Met meer bomen, planten en andere natuurlijke elementen om je woning is het leuker om buiten te zijn. Dat is goed voor de sociale verbinding en voor opgroeiende kinderen. Een groene woonomgeving maakt ons bovendien minder kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Bomen geven schaduw en zorgen voor een gunstiger microklimaat. Perken, parken en waterbergende elementen als wadi’s helpen om enerzijds water op te vangen bij extreme neerslag en anderzijds water vast te houden tijdens droge perioden. Daarnaast biedt een groene woonomgeving niet alleen een plek aan mensen maar ook aan verschillende soorten planten en dieren. Dat versterkt niet alleen de biodiversiteit in de bebouwde omgeving, maar verbindt ook de omliggende landschappen met elkaar.

Bij Eelerwoude dragen we bij aan een omgeving waar mensen, planten en dieren in goede harmonie samengaan. Dankzij onze expertise op dit gebied kunnen we woonwijken ontwikkelen, inrichten en beheren met respect voor de natuur en een gezonde leefomgeving voor de mens!

Onze adviseurs verdiepen zich in de aanwezige ecologische systemen en door uitgebreide inventarisaties en analyses uit te voeren, krijgen zij inzicht in de soorten die behouden moeten worden. Van het beschermen van bestaande habitats tot het creëren van nieuwe natuurlijke systemen, ons speerpunt is de biodiversiteit te versterken en te behouden. Met daarbij aandacht voor klimaatadaptatie en de sociale aspecten van de leefomgeving passend bij het project.

Een natuurlijke leefomgeving

Daarnaast streven we ernaar om de natuur actief te integreren in de leefomgeving van bewoners. Dit vertaalt zich naar het ontwerpen van groene zones, parken en natuurlijke speelplekken die niet alleen aantrekkelijk en praktisch zijn, maar ook de biodiversiteit versterken. Deze ontwerpen werken door op de kavel, de tuin en in het gebouw zelf! Ze zijn vooruitstrevend, maar ook haalbaar doordat ze sterk verankerd zijn in alle drie de planfases van ontwikkelen, inrichten én beheren. Van het allereerste idee tot na de oplevering samen met de nieuwe gebruikers.

We adviseren over duurzame, natuurinclusieve toepassingen in woonwijken. Denk hierbij aan groene daken, halfverharding en vogel- en vleermuiskasten. Ook over maatregelen die sociale cohesie versterken en klimaateffecten verzachten of verminderen. Door deze adviezen op te nemen in plannen voor de gebouwde omgeving verminderen we de ecologische voetafdruk van het project en dragen we bij aan een veerkrachtige, klimaatbestendige en sociale leefomgeving.

Samenwerken voor toekomstbestendige wijken

Bij onze projecten houden we rekening met sociale, economische en ecologische aspecten. Door nauw samen te werken met gemeenten, ontwikkelaars en belanghebbenden, realiseren we woonwijken die niet alleen voldoen aan de behoeften van de huidige generatie, maar ook bijdragen aan een duurzame leefomgeving voor komende generaties.
Maak kennis met onze multidisciplinaire benadering en ervaring op het gebied van natuurinclusief inrichten van woonwijken en met creatieve ideeën laten wij zien hoe de leefbaarheid en de biodiversiteit verbeterd kunnen worden, zodat een rijker en gezonder woonmilieu ontstaat.

Meer info

Bij Eelerwoude vinden we dat elk project moet bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Hoe we dat doen? Dat vertellen we graag in een persoonlijk gesprek.